hrvatski SF

“Irbis” Aleksandra Žiljka objavljen u Srbiji

Znanstvenofantastični roman (ili futuristički distopijski ratni triler?) Irbis Aleksandra Žiljka objavljen je u travnju u Srbiji, u nakladi Čarobne knjige.

srpskiirbis

Hrvatsko izdanje romana izvorno je objavljeno 2012. kod Zagrebačke naklade, a roman je 2013. dobio Nagradu SFERA u kategoriji najboljega romana.

Prenosimo iz najave romana na srpskom fantastičkom portalu Art-Anima:

Fantazmagorični svet romana “Irbis” Aleksandra Žiljka, futuristički je odraz savremenih geopolitičkih stremljenja, divljanja kapitalizma, stvaranja drastičnih socijalnih razlika i dramatičnih (re)akcija koje neminovno uz to idu. Izvanredna dostignuća u oblastima genetskog inženjeringa, nanotehnologije i neurohirurgije, pretpostavka su za žestoku akcionu priču o plaćenicima koji nehotično dolaze u priliku da postanu heroji običnog čoveka i doprinesu stvaranju novog, vrlog sveta.

Upitan šta ga je navelo da napiše jedan roman kao što je “Irbis”, Aleksandar Žiljak za sajt Art-Anima, kaže:

“‘Irbis’ je reakcija na sve ono što se događa od rujna 2001, a što vidim kao puzajući fašizam, kao pokušaj krupnoga kapitala i njegovih trabanata da od naroda otmu sve, ali doslovno sve, i da se ušanče u svojim neprobojnim tvrđavama odakle će, tako oni misle, vladati u izobilju dok je svijeta i vijeka. Za sada se tu još drže maske tzv. demokracije, zapadnih vrijednosti, slobodnoga tržišta, ali uskoro će te maske spasti”.

Oglasi