hrvatski SF / SFera / Ubiq

Najavljujemo rekonceptualizirani Ubiq 14

nagrada sfera logo

U pripremi je novi, 14. broj časopisa Ubiq koji, s gašenjem nakladničke djelatnosti Mentora d.o.o., svojeg osnivačkog nakladnika, prelazi pod okrilje izdavačkog programa Društva za znanstvenu fantastiku “SFera”, u kojemu je časopis 2007. i zamišljen.

Časopis će od 14. broja, koji je rukopisno dovršen, promijeniti svoju uredničku koncepciju. U nastojanjima da se kvalitativno i stilski proširi polje fantastičkoga pisanja, Ubiq će odsad, umjesto podnaslova “književni časopis za znanstvenu fantastiku”, biti određen kao “časopis za književnu fantastiku”, čime se odražava i sama dosadašnja situacija u časopisu, a to je usklađenost i domaće žanrovske produkcije sa svjetskom, u kojoj je “SF” počelo označavati “spekulativnu fikciju”, dakle književnu fantastiku uopće. Odlukom da se koristi tradicionalni izraz “književna fantastika”, a ne novoprošireni izraz “spekulativna fikcija” Ubiq naznačava i dalje svoju primarno literarnu misiju i funkciju, pri čemu oznaka “književne fantastike” i dalje pokriva sve moguće fantastičke i spekulativne žanrove od bajke i strave do znanstvene fantastike i fantasyja.

No prije svega, najvažnija je odluka otvaranje i književnoga dijela časopisa široj regiji, pa tako već u 14. broju u Ubiqu novele objavljuju npr. vodeći srpski fantastički pisci Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Željko Obrenović.

S obzirom da je natječaj Ministarstva kulture za potporu književnim časopisima tek u toku, pretpostavljamo da će Ubiq 14 biti objavljen o SFerinu trošku čim se omoguće svi tehnički i financijski uvjeti, a svakako prije ljeta.

14. broj Ubiqa svojevrstan je prijelazni broj, a od jeseni i 15. broja očekujemo zaživljavanje nove koncepcije časopisa, uz pomlađeno uredništvo, te uspostavljanje jače institucionalne suradnje s piscima u regiji pod pokroviteljstvom Društva “SFera”, ali i jačanje kritičke prakse u samom časopisu.

Cilj je Ubiqa strukovno, kritički i književno ojačati i standardizirati hrvatsku fantastičnu žanrovsku scenu, i regionalno je i europski integrirati (podsjećamo da je Ubiq 2011. dobio Europsku nagradu za znanstvenu fantastiku u kategoriji časopisa), a prelazak u izdavački program Društva “SFera” tome će ne samo iznimno pomoći, nego će i – na neki način – institucionalno natjerati časopis da ide smjerom svoje vlastite zamišljene koncepcije.