hrvatski SF

Objavljen roman “Drum” Ivana Lutza i Gordana Sundaća

DRUM_NaslovnicaIz tiska je izišao roman Drum Ivana Lutza i Gordana Sundaća, prva knjiga u novoj znanstvenofantastičnoj i žanrovskoj biblioteci Solaris nakladnika Hangar 7, male tvrtke koja je inače nakladnik časopisa Sirius B te antologija TitanNebula. Iza časopisa, almanaha i biblioteke, tj. Hangara 7, stoje Davorin Horak i Ivana Vukelić.

Drum je drugi roman brođanskoga pisca Ivana Lutza (rođen 1978), koji je u zadnje dvije godine, nakon objave svojeg zapaženog prvijenca Zovite ju Zemlja, postao viđeno ime hrvatske znanstvene fantastike, rasprodavši prvo izdanje romana u Srbiji i Hrvatskoj (objavila ga je, naime, beogradska izdavačka kuća Čarobna knjiga, nakon što u Hrvatskoj dugo nije uspijevao naći izdavača), postavši zapažen kolumnist na teme znanosti i klasične znanstvene fantastike (u magazinu Nexus – Svjetlost, u srpskom almanahu Književna fantastika) te tiskavši nekoliko zapaženih kratkih priča, među kojima i novelu “Vlakovi moraju voziti!” u 14. Ubiqu. Koautor romana je Gordan Sundać (1979), autor više kratkih priča, tiskanih u godišnjim zbirkama Marsonikona. Osim što se obojica sudjeluju u radu i organizaciji Marsonikona i SF scene u Slavonskom Brodu, tandem Lutz-Sundać radi na više žanrovskih romana, a ovo je prvi koji objavljuju.

S korica romana:

“Utvare su nas progonile nekoliko stotina metara. Bile su stvarne, materijalizirane i u svojoj koži; bile su jasne kao što je jasna naša ljubav prema Bogu i spasenje; kao što je jasna odrednica Oka koje sve vidi. Sutra se vraćamo po zadatku. Sutra tjeramo đavola s druma!!!”

Neka vas ova rečenica iz romana Drum Ivana Lutza i Gordana Sundaća ne zavara. Premda izvire iz lokalne legende, riječ je o angažiranom tekstu koji se izdiže iznad tipočno nadrealističnog horora i postaje zanimljiv futuristički triler koji se oštro obračunava s tradicionalnim poimanjem i doživljajem vjere. “Ne trebaju nam crkve da bismo osjećali Boga. Ne treba nam religija da nam kaže tko smo. Molitva je postala jazz.”

Oštro, britko i promišljeno; bez dlake na jeziku, autori jasno iščitavaju neke od problema koji tište suvremeno hrvatsko društvo, ali ih pri tome fabularno svijaju kroz žanrovsku leću i time neumoljivo naglašavaju. No, nije ovdje riječ o tek pukoj filozofskoj raspravi. Kada postane očigledno da se duboka i teška zavjera plete u pozadini koja već stoljećima koči čovjeka na putu prema istinskoj slobodi, akcijske, gotovo filmske sekvence iskaču pred čitatelja na mjestima kao što su Prag, Beč, Dublin, ali i Slavonski Brod i Bebrin…

 

Oglasi