hrvatski fantasy / hrvatski SF / Ubiq

Izišao 17. Ubiq

Po prvi je put drugi (od dvaju godišnjih) svezaka Ubiqa izašao sa zakašnjenjem, zbog raznoraznih razloga, pri čemu slab priljev domaćih SF novela i priča nije najmanji od njih. Ubiq 17 zaključen je početkom prosinca, u tiskaru poslan u siječnju, a pojavio se tijekom veljače 2016. Sljedeći broj, 18, očekujemo redovito, povodom SFeraKona 2016. (sredinom svibnja). Kao što vidite, ne skrivamo se niti ispričavamo – nismo od onih koji časopise tiskaju u prvom tromjesečju sljedeće godine, s datumima od jeseni prošle.

Ubiq_17_Korica_15mm_v2Ipak, sve je dobro što se dobro svrši, pa Ubiq 17 krasi još jedna naslovnica Meline Mikulić, naše dizajnerice i prelamačice (kako je ovaj Ubiq pun žaba, stvar je malo delikatna i gadljiva, pa je glodur izdavaštva SFere po prvi put u sedamnaestobrojnoj povijesti našega časopisa morao urgirati, nastojeći spriječiti odbojnost i ono malo naših kupaca koje sve osobno poznajemo, kao bolji hrvatski pjesnici što poznaju svoje). Unutra pak (i ipak) više priča no ikad, iz Hrvatske i susjednih zemalja (to je, kažu nam, novi izraz za “regiju”), ali i dva najnovija, iznimno aktualna eseja, iz pera dvojice vrhunskih pisaca svjetskoga glasa, i to iz dvaju vodećih anglofonih časopisa za književnost – esej Fredrica Jamesona preveli smo, uz dopuštenje autora i časopisa, iz rujanskoga broja London Review of Books, a onaj Daniela Mendelsohna iz lipanjskoga broja New York Review of Books.

Sadržaj 17. Ubiqa dostupan je na ovoj poveznici, a tu je (prvi put online) i uvodnik novoga broja. Također napomena da se Ubici sad mogu redovito nabaviti kod SFerina distributera, Hangara 7 (nakladnika Sirusa B i portala Inverzija), kao i na bestseller.jutarnji.hr/izdavac/hangar7/.