hrvatski fantasy / hrvatski SF / SFera / Ubiq

U distribuciji je 26., ali i 25. Ubiq

ubiq26Koronadoba i razne druge okolnosti učinile su 2020. najneizvjesnijom godinom u dosadašnjoj povijesti Ubiqa. 25. broj, tiskan djelomice u siječnju, nije dočekao proljetni SFeraKon u svibnju 2020., a 26. broj, prelomljen za taj neodržani sferakonski datum, ostao je preko ljeta u tiskari.

No, vrag na stranu, s listopadskim izvanrednim, open air koronaškim SFeraKonom, vratio se i (tiskani) Ubiq. Cijela naklada 25. broja te zakašnjeli 26. broj nalaze se u distribuciji našega vodećeg žanrovskog nakladnika, kuće Hangar 7, u knjižarama Znanja (npr. Gajeva ulica, Zagreb), u knjižari MenArta u novozagrebačkom Avenue Mallu, a vjerojatno i u još pokojoj knjižari u Hrvatskoj. Dakako, časopis je, kao i brojevi 14-26, najjednostavnije pribaviti putem webshopa Inverzija našeg distributera Hangara 7.

Sadržaj broja nalazi se na ovoj poveznici, a u sadržaju posebno ističemo nove novele klasika postjugoslavenske fantastike, Jasmine Blažić (Hrvatska) i Gorana Skrobonje (Srbija). U esejima naizgled nema gužve, ali, uz posljednji u Ubiqu tiskani rad Milene Benini (koja je preminula u vrijeme prelamanja 26. Ubiqa), velik prostor zauzima zapravo cijela jedna mala knjiga – poznati esej francuskoga filozofa Quentina Meillassouxa Metafizika i izvanznanstvena fantastika (Métaphysique et fiction des mondes hors-science, Au forges de Vulcain, 2013), koji – uz posebnu dozvolu autora – napokon donosimo u hrvatskom izdanju, a u prijevodu Ante Jerića.