Ad Astra: antologija hrvatske znanstvene fantastike

Ad Astra: antologija hrvatske znanstvenofantastične novele 1976.-2006.
uredili: Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak
Mentor, Zagreb 2006.

ad astra

“Ad Astra” je antologija hrvatske znanstvenofantastične novele od 1976. do 2006. godine. Ova knjiga govori o trideset godina hrvatske znanstvene fantastike. Od 1976. – godine u kojoj je utemeljen časopis Sirius i zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera – do 2006. znanstvena fantastika u Hrvatskoj oblikovala se kao profesionalna književnost. Dva ozbiljna časopisa (Sirius, Futura), mnoštvo fanzina, nekoliko desetaka pisaca u više generacija, nekoliko romana svjetske kvalitete, jedan teoretičar svjetskoga glasa, desetak godišnjih zbirki, niz autorskih knjiga, konvencije, udruženja, te jedan rat između – sve ovo čini suvremenu hrvatsku znanstvenu fantastiku, koja ovom knjigom slavi svojih trideset – premda je postojala i prije – kontinuiranih godina.”

U antologiji je predstavljeno četrdeset hrvatskih žanrovskih autora i autorica koji su pisali od početka izlaženja Siriusa do danas, a među njima nalaze se, osim poznatih književnika poput Predraga Raosa i Zvonimira Furtingera, i prominentni hrvatski novinari kao što su Hrvoje Prćić, glavni urednik hrvatskog izdanja National Geografica i HTV-ov Krešimir Mišak. Imena koja su poznata iz sasvim različitih područja u antologiji ne nedostaje: tu se našao i vlasnik Algoritma, Neven Antičević, a prva priča na koju ćete naići kad je otvorite bit će “Tyrannosaurus” renomiranog hrvatskog redatelja Branka Belana.

No, ono što ovu antologiju čini posebnom jest i iznimno bogat i vrijedan popratni sadržaj koji pruža uvid u povijest i trenutno stanje hrvatske znanstvenofantastčne novele i domaće znanstvene fantastike uopće. Tako “Ad Astra” donosi bibliografiju domaćih znanstvenofantastičnih novela i minijatura od 1976. do danas, popis izvora za antologiju i bibliografiju, te popis svih dobitnika nagrade SFERA, jedine nacionalne žanrovske nagrade. Uz klasični predgovor, u knjizi su objavljena i dva eseja. Aleksandar Žiljak napisao je, posebno za Antologiju, isrcpan povijesni pregled hrvatske znanstvene fantastike, a Tomislav Šakić uhvatio se u koštac sa teorijom književnosti u eseju “Znanstvena fantastika: kratke skice za opis žanra.” (MVInfo)

Antologija hrvatske znanstvenofantastične novele Ad Astra započeta je 2004. godine, kao projekt kojim se htjelo obilježiti 30 godina kontinuirane i profesionalne znanstvene fantastike u Hrvatskoj – 1976. su naime utemeljeni društvo SFera, pokrenut Vjesnikov časopis Sirius, i održan SFeraKon.

U kontekstu tradicionalnih hrvatskih priča kako bi se nešto moralo napraviti, Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak kao urednici i autori koncepta a Darko Macan kao izdavač odlučili su zasukati rukave te 2006. dovršili i tiskali opsežnu panoramsku antologiju koja donosi izbor od 40 novela (kratkih priča, pripovijedaka) tiskanih od 1976. do 2005., za što su iščitane mnoge samostalne autorske knjige te cijeli Sirius, Futura, Alef, Tamni vilajet, Andromeda, SFeraKonske zbirke, Plima itd.

Antologija je imala zapažen medijski odjek (Kulturni intervju četvrtkom na Radiju 101, intervju u nedjeljnom Vjesniku, recenzije u Zarezu, Vijencu, Jutarnjem listu, Booksi, nekoliko promocija, Književni petak KGZ-a, otkup u narodne knjižnice), a urednici su 2007. primili posebnu Nagradu SFERA.

Upravo iz projekta antologije nastavljen je i projekt književnog časopisa za znanstvenu fantastiku Ubiq.

MEDIJSKI ODJECI
“Visoka kultura” je relikt nazadnih kulturnjaka (intervju Barbare Matejčić s urednicima), Vjesnik, svibanj 2006.

Antologija za otvaranje apetita, Davor Šišović, Knjiga za plažu (85), Vijenac, 25. 5. 2006.

Žene su tiha i vječna snaga hrvatske znanstvene fantastike, Novi list, 1. 6. 2006.

Astronauti hrvatskog SF-a, Siniša Nikolić, Zarez, 202, 22. 3. 2007.

“Monumentalni projekt koji govori o trideset godina hrvatske znanstvene fantastike i donosi najbolje autore i priče napisane u tom razdoblju. Obuhvaća zlatno doba hrvatske znanstvene fantastike iz vremena Siriusa, revival iz doba Future i početaka objavljivanja SFeraKonskih zbirki priča, te trenutačno stanje na domaćoj SF sceni.” (PlanB)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s