Darko Macan: Koža boje masline

Prvo knjiško izdanje romana koji je dobio Nagradu SFERA 2001. godine

 nagrada sfera logo

***

Biblioteka Ubiq, knjiga treća

Mentor, rujna 2010.
108 stranica, meki uvez
ISBN 978-953-7113-65-0
cijena: 59,00 kn

Urednica knjige: Tatjana Jambrišak
Oblikovanje: Melina Mikulić
Knjiga je tiskana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba

knjiga macanReginci su visoki i vileni, zeleni kako to izvanzemljanima dolikuje, a opet ne toliko zeleni da ne budu prirodni. Maslinasti, tamnih očiju, uzbudljivi, a opet civilizirani, napredni, smireni i miroljubivi; ostvarenje sna o dobrom ocu, mudrom starijem bratu, blagom učitelju … Ali sedamnaestogodišnjem Vidu, Zlatnom dječaku koji zauvijek želi živjeti zlatne dane svoje mladosti, ništa od toga nije važno. On snuje kako prisvojiti jedno od neuništivih reginskih tijela i u njemu živjeti tisućama godina.

Motiv besmrtnosti jedna je od klasičnih tema znanstvene fantastike te ne treba čuditi što mu je Darko Macan — za čiji se cijeli žanrovski opus može reći kako je u dijalogu s dosad ispričanom povijesti budućnosti — posvetio svoj prvi znanstvenofantastični roman, nagrađen Nagradom SFERA 2001. godine, a koji se sada prvi put pojavljuje kao samostalna knjiga. Uz obavezan začin tuđinskih rasa i svjetova, uzbudljive akcije i satire, ovaj nam je nagrađivani pisac ocrtao budućnost u kojoj će i dalje postojati zločin, kazna i iskupljenje.

12 darko_macanDarko Macan (1966) višestruko je nagrađivani pisac, autor stripova (Bočko, Borovnica, Sergej), scenarist stripova međunarodnog ugleda (Grendel Tales, Star Wars), ilustrator, kritičar, urednik i izdavač. Objavljivao je u Siriusu, Tamnom vilajetu, Futuri, SFerinim zbirkama (koje je pokrenuo i uređivao), Zabavniku itd. Izabrane priče tiskao je 2003. u zbirci Teksas Kid (i još neka moja braća), a skoro sabrane 2009. u knjizi 42 (pročitaj i daj dalje). Autor je “neruševačke trilogije” žanrovskih romana za mladež Dlakovuk, Jadnorog i Pampiri (2007-09). Pet puta dobio je nacionalnu nagradu za znanstvenu fantastiku SFERA, 2001. za roman Koža boje masline. Nagradu Grigor Vitez primio je za romane Knjige lažu! (1997) i Žuta minuta (2005).

Autorove stranice na www.darkomacan.com