Aleksandar Žiljak: Tajna Grimiznog mora (2014)

tajnagrimiznogmoraIz tiska je izišla zbirka kratkih priča Tajna Grimiznog mora Aleksandra Žiljka. Svega nekoliko dana nakon što je Zagrebačka naklada objavila Žiljkov drugi roman Poseidonia, malena zagrebačka nakladnička kuća Semafora objavila je ovu, Žiljkovu četvrtu zbirku SF & fantasy priča.

Žiljak je u ovoj knjizi okupio svoje kratke priče i minijature tiskane u časopisu ABC tehnike. Riječ je o 21 kratkoj priči (ne novele i pripovijetke, nego tzv. minijature i kratke novinske priče od po nekoliko kartica teksta), a kako je časopis danas mahom nepoznat široj čitalačkoj publici, za većinu će ovo biti knjiga sasvim novih Žiljkovih ostvarenja u žanrovima fantastike. Dio je kratkih priča bio dostupan publici na Žiljkovu blogu, a dio ih je pretiskan u (ugašenom) Zabavniku Jutarnjeg lista, a poneka i u Parseku.

Zbirka sadržava sljedeće kratke priče: Ljepotica i zvjerinjak, Pas, Kuća na brijegu, Svjetovi Emme Wasson, Sve boje crnog, Kiki, Istrebljivač parazita, Mucica, Hladni dodir vatre, Bijeli sokol, Sanjaju li mišoidi električne mačke?, Ludi Horho, Seks i dubokomorske grdobine, Krater smrti, Tajna Grimiznog mora, Robo!, Čudovište s Aurantiuma, Aleta iz nedjelje+2, Noona, Mirotvorac i Poljubac kobre. Knjigu je ilustracijama opremio autor.

Nakladnička kuća SEMAFORA je nezavisni projekt koji je osmislila i autorski pokriva Silvija Šesto, a okuplja mlade i nešto starije kreativce koji sudjeluju u stvaranju knjige od početka do kraja, te nudi prostor afirmacije fotografima, crtačima, dizajnerima. Više na semafora.hr i Udruga O’Grada na www.kulturniklub-ograda.com.

10 aleksandar-ziljakNa svome blogu Napredna inteligencija Žiljak je napisao o knjizi:

Nažalost, rijetko se u nas događa da neki pisac znanstvene fantastike objavi dvije nove knjige u manje od mjesec dana. A upravo je to uspjelo Aleksandru Žiljku, voditelju tribina iz serije O’Žiljak! (…) Nakon što je njegov hvaljeni roman-prvijenac Irbis doživio u proljeće ove godine svoje srpsko izdanje, na svjetlo dana izašao je Žiljkov novi roman Poseidonia, u izdanju Zagrebačke naklade. Ovaj steampunk roman, prvi tog podžanra u Hrvata, prati pustolovine dvije provalnice na samom kraju malo drugačijeg 19. stoljeća, dok na zagonetnoj divovskoj lađi pokušavaju spriječiti krvožednu svjetsku zavjeru. Istovremeno s romanom Poseidonia, u izdanju Naklade Semafora izlazi i zbirka kratkih priča Aleksandra Žiljka Tajna Grimiznog mora. Niz je to od dvadesetak kratkih priča (do 6 autorskih kartica duljine), objavljenih u poznatom časopisu za tehničku kulturu ABC tehnike. Uzbudljive pustolovine na dalekim svjetovima (a ponekad i na Zemlji) glavne su odlike tih pričica, namijenjenih prije svega mlađoj publici.