Dario Rukavina: Brz kao Bruce Lee (2015)

715_x_rsz_rukavina_prednja_300Nakladnička kuća Hena Com iz Zagreba objavila je drugu zbirku priča Darija Rukavine, naslovljenu Brz kao Bruce Lee. Zbirka sadržava i novele tiskane u našem časopisu Ubiq.

Premda je Rukavina u književnoj kritici zapažen kao sudionik blogerskog pokreta u hrvatskoj književnosti oko 2005, on je i prije bio poznat SF krugovima, no njegova prva zbirka, Buddha u supermarketu, nije sadržavala žanrovske priče.

Kako je primjerice razvidno iz kritike nove knjige objavljene u Jutarnjem listu 16. 3. 2016, hrvatska književna kritika i dalje ima problema s recepcijom i percepcijom SF književnosti osim ukoliko fantastika nije “zrcalo stvarnosti”. No, kako primjećuje i Jagna Pogačnik, očito neupoznata s opusom Darija Rukavine u fantastici, najbolji dio ove zbirke upravo su priče u kojoj se, kako ona kaže, odvijaju “vrlo vješti odmaci u prostor fantastike i njezinu sekundarnu zbilju” (ili tako nešto). Toliko o autoru koji je dvostruku dobitnik SFERE – 2009. za priču “Nek’ se ne zna traga, Ljeljo”, tiskanu u godišnjoj SFerinoj zbirci Zmajev zlatni svitak, i 2007. za minijaturu “Ima li piljaka tamo gore, na jugu?”

88px-Dario_Rukavina_Sferakon_250409_3Odgovor na pitanje Jagne Pogačnik zašto je Rukavina čekao deset godina na drugu knjigu moguće je pronaći na samim koricama knjige, budući da ugledni nakladnik o novelama tiskanima u Ubiqu i drugdje, inače samim vrhuncima literarne znanstvene fantastike u suvremenoj hrvatskoj književnosti – npr. noveli 19,5 kb, napisanoj sa Zoranom Pilićem i premijerno tiskanoj u Ubiqu 4, tvrdi da sadržavaju “blagi upliv fantastike u zbilju” (sic).

Dakle, domaći izdavači i dalje misle kako će spomen SF-a ili fantastike otjerati čitatelje daleko od knjige (slično je doživio i jedan od lidera domaćeg SF-a Darko Macan na koricama knjige Koridor tiskane u Algoritmu). Pametnomu dosta, a mi dotad čestitamo dvostrukom dobitnik

S korica knjige:

Nakon kraće kreativne stanke, u književno polje svojom trećom knjigom vraća se Dario Rukavina, blogerski prvoborac ovjenčan gomilom nagrada za kratku prozu. Knjiga Brz kao Bruce Lee donosi sedamnaest duhovitih i visprenih, efektnih tragikomedija.

Uz blage uplive fantastike u zbilju i intrigantno miješanje humora i strave, Dario Rukavina vrlo dojmljivo beletrizira brojne uvijek aktualne teme: prve (i posljednje) ljubavi, prekinuta prijateljstva, bračne i ljubavne krize, ksenofobiju, kriminal, zločine, rat itd. Knjigu otvaraju generacijske priče o odrastanju, zaljubljivanju, vojničkim i ratnim danima; emocionalne, duhovite, dirljive. No atmosfera se ubrzo mijenja i izričaj postaje sve gušći – realističke priče povlače se pred tekstovima punim bizarnosti, mistike i magije, a nostalgiju, sjetu i humor zamjenjuju tjeskoba i strah, ozračje prijetnje i neizvjesnosti.

Dario Rukavina jednako je uvjerljiv u refleksivnim pričama, u bilježenju psihološkog stanja i intimnosti, kao i u prozama izrazite događajnosti, dinamičnima i napetima. Priče garnira štulićevskim vinjetama oporoga urbaniteta, uz nostalgično prizivanje vremena odrastanja i nevinosti, signale socijalne osjetljivosti i duhovite komentare društvenoekonomskog i političkog stanja, a ne ustručava se ni zakoračiti u onostranost. Brz kao Bruce Lee knjiga je koja s mnogo empatije preslaguje stvarnost i čini da se u Rukavininim junacima prepoznamo te da se sami sebi grohotom, do suza nasmijemo.