Darko Macan: Koridor (2014)

12 darko_macanNova knjiga jednog od vodećih hrvatskih pisaca fantastike Darka Macana izišla je u nakladi uglednog zagrebačkog izdavača Algoritma. Riječ je o zbirci novela i kratkih priča Koridor, koja okuplja i novele tiskane u Ubiqu, SFeraKonskim zbirkama i drugdje.

Knjiga sadržava sljedeće priče: “Koridor”, “Bludnici”, “DUO”, “Dvorište okupano suncem (1)”, “Dvorište okupano suncem (2)”, “Jedan mogući Armagedon”, “Hajduci”, “Hurije” i “Stećak na kraju svemira”.

U Ubiqu su izvorno bile objavljene novele “DUO” (u broju 5) i “Bludnici” (u broju 6).

Koridor_RGB-1000Objava ove knjige znakovita je jer je riječ o, nakon dugo vremena, prvome objavljivanju jednoga domaćeg pisca fantastike kod nežanrovskog nakladnika i u nežanrovskoj biblioteci (pa je zanimljivo vidjeti i da se knjiga ni ne reklamira kao žanrovsko djelo), a to je uspjelo upravo Darku Macanu. Premda se radi o vodećem hrvatskom autoru i scenaristu stripova, uredniku i izdavaču stripova i SF-a (godinama je urednički stajao iza izdanja Mentora), prevoditelju stripova, kritičaru u području stripa i SF-a, dječjem piscu s nekoliko nagrada Grigor Vitez, on je dosad svoju SF prozu tiskao uglavnom u izdanjima SFere i Mentora. Roman Koža boje masline tiskao je u Biblioteci časopisa Ubiq, također u Mentorovu izdanju.

Više o autoru na http://hr.wikipedia.org/wiki/Darko_Macan

Algoritam o knjizi javlja

Zbirka priča Koridor (priče čežnje i samoće) pisca za velike i male, scenarista i strip-crtača, Darka Macana donosi devet odličnih priča napisanih suverenom rukom, s prevratničkim potencijalom: sve priče pripadaju žanru ovakve ili onakve fantastike, a sve, baš sve će s užitkom čitati i onaj tko nije ljubitelj fantastike, nego naprosto ljubitelj dobre književnosti. Nevjerni neka izvole provjeriti.

Od prve, doslovce underground, kafkijanske, a navodno i autobiografske priče “Koridor”, do zadnjih, fantasyja “Hurije” i zaključnog epitafa “Stećak na kraju svemira”, Macan pripovijeda precizno, ekonomično, inteligentno i duhovito, s početkom i krajem koji otvara beskraj. A pri tom otvara teme i dileme čovjeka koji vapi, čezne i pokušava probiti rastezljivu opnu samoće.

Premda su nekada konkretno locirane, recimo u Zagreb 1990-ih, sve Macanove priče govore o tjeskobama onkraj vremena i prostora. Bez obzira na gabarite u koje stavlja svoje priče, na igranje sa žanrovima i posljedične oslobodilačke efekte, Darko Macan stvara likove i fabule koji oduševljavaju svojom plastičnošću i prvo skrivenom, a onda razvidnom logikom.

Macanove priče su fuzija inteligencije, erudicije i emocije snažnog, ali kontroliranog katarktičkog efekta. Za to su zaslužni vojnici na vječnim podzemnim stražama, pirati koji se mačuju na svemirskom brodu, inicijanti u lovu na hurije, dvorište u kojem sunce stalno sije, lijek protiv AIDS-a, jeza koja izvire iz situacija kao hladnoća iz zidova zemunica, elementi horora, puno duhovitosti, sprudovi apsurda, akcija, reakcija i nadmudrivanje, filmska zgusnutost i vizualnost, filozofske teze i hipotenuze… Ukratko, Koridor koji vodi u carstvo svemirskog nemira i završava u namirenom čitatelju.