Milena Benini: Da En (2015)

milena_benini_s692x390Roman Milene Benini Svećenica Mjeseca prvi je hrvatski fantasy roman koji je doživio iznimnu kritičku i javnu recepciju, ušavši u uži izbor za nagradu roman@tportal.hr. Premda je taj roman predstavljen žanrovskoj publici još 2008, pisan u obliku bloga u nastavcima, te objavljen i na engleskom jeziku, svoje je domaće izdanje dočekao tek 2014. (pri čemu Beninin prvi, Nagradom SFERA nagrađen fantasy roman Djeca vječnosti i kaosa još nije objavljen u obliku knjige), nastavak Svećenice Mjeseca – naslovljen Da En – objavljen je promptno kod Zagrebačke naklade, ni godinu dana nakon Svećenice Mjeseca.

Sve je hladnije…da_en_s260x363

Rat posustaje, ali problemi koje je uzrokovao ne nestaju. Kalaide pokušava održati bar djelić svoga prijašnjeg života, i nije sigurna hoće li u tome uspjeti. Zato odlazi u prijestolnicu u kojoj se sve promijenilo, a neprijatelji – i saveznici – pojavljuju se na posve neočekivanim mjestima. Koliko dugo može kriti svoju zabranjenu trudnoću? Hoće li ponovo susresti s tuđincem koji joj je osvojio srce?

Istovremeno, Enaor se nalazi okružen izbjeglicama koje od njega očekuju sigurno mjesto za život. Dolaze iz različitih naroda i kultura, a svima im je zajednički problem studen, koja i dalje steže zemlju i čini se da nikad neće posustati. Hoće li pronaći utočište?

Može li zagonetni starac svojim tajanstvenim znakovljem unijeti bar malo reda u sveopći kaos?

Nastavak priče o hladnoćom i ratom izmučenom svijetu donosi nova pitanja, a odgovoriti na njih neće biti jednostavno ni bogovima.