Milena Benini: Svećenica Mjeseca (2014)

svecenicamjesecaZagrebačka naklada objavila je roman Milene Benini Svećenica Mjeseca, šest godina nakon što je roman imao svoju vrlo zapaženu premijeru na autoričinu blogu “Milerama”.

Benini je, naime, u nemogućnosti pronalaženja nakladnika, tijekom 2008. odlučila – kako je tad sama bila izjavila – napraviti eksperiment te u Zagorkinu stilu objavljivati roman u nastavcima, pišući ga u tjednom ritmu.

Objava ovog romana velik je korak za domaću fantastiku, ali i za samu autoricu, inače četverostruku dobitnici SFERE – naime, najcjenjeniji i najpoznatiji hrvatski fantasy roman, Kaos Milene Benini, nagrađen Nagradom SFERA 1999. nakon serijalizacije u odavna ugašenom časopisu Futura, do danas nije tiskan u obliku knjige premda ga je jedan viđeniji urednik domaće žanrovske literature najavljivao. Njezin vampirski roman Djelomična pomrčina objavljen je 2012, no u ograničenoj distribuciji pojavio se u malim količinama i s golemim zakašnjenjem, ostavši skoro nepoznat, dok Svećenica Mjeseca doživljava knjišku, tiskanu verziju pola desetljeća nakon stjecanja popularnosti na internetu i u besplatnom PDF downloadu (koji više nije dostupan, kao ni Milenin blog). Stoga pohvale Zagrebačkoj nakladi, uz nadu da će Svećenica Mjeseca i u tiskanoj inkarnaciji potvrditi svoju raniju virtualnu popularnost, te napokon otvoriti vrata naših nakladnika najboljoj domaćoj spisateljici fantastike.

Ukoliko nemate drugog načina da dođete do Mileninih knjiga, na Superknjižari je moguće naručiti i Djelomičnu pomrčinu i Svećenicu Mjeseca.

O romanu:

“Usred rata i neprirodne zime koja ga prati, svećenica i iscjeliteljica Kalaide nastoji svoju obitelj i izbjeglice koje su se sklonile na njihovom imanju održati na životu. No instinkti iscjeliteljice ne dopuštaju joj da zanemari potrebe zarobljenika, premda on djeluje nesposoban ili nevoljan komunicirati s bilo kime. Kad je šutljivi stranac odvede iz doma baš u trenutku kad ga napadnu zastrašujući sjeverni ratnici, Kalaide isprva pokušava pobjeći i vratiti se. Ali nekadašnji zarobljenik Enaor spašava joj život i obećaje joj da će dovesti pomoć kako bi oslobodio njen – a kasnije i svoj – dom: ona je prva osoba u dugo vremena koja mu je iskazala ljubaznost, i Enaor osjeća da joj nešto duguje.

MilenaBenini1Neobičan dvojac nastoji pronaći način da zaustave rat, no nesigurno povjerenje koje se postupno stvara između njih naći će se na iskušenju kad otkriju da odgovor na sve zagonetke leži tamo odakle su i krenuli, u Kalaidinom domu, koji je u međuvremenu osvojio vođa sjevernjaka, Enaorov polubrat.

Povratak će uskrsnuti neočekivane duhove iz Enaorove prošlosti, dok će Kalaidina uporna ljubaznost pridobiti isto tako neočekivane saveznike. U sukobu koji nadolazi, ništa nije pouzdano, pa ni samo značenje obitelji i roda, odanosti i vjernosti.

Čitljiv kao komentar o razaračkoj snazi ratova kakve naši krajevi i te kako dobro poznaju, ali i kao epska priča smještena u parapovijest nadahnutu ilirskim i rimskim nasljeđem, roman “Svećenica Mjeseca” izdvaja se iz mnoštva fantastičkih naslova koji se pojavljuju u zadnje vrijeme upravo time što  svoj svijet izgrađuje na lokalnim, a ne anglosaksonskim temeljima, te što izbjegava pojednostavljene crno-bijele podjele i umjesto toga nudi čitatelju kompleksne likove koji ni sami često ne znaju postupaju li ispravno i, ako to čine, je li to iz ispravnih razloga.