Radovan Devlić: Sindrom vlasti (2011)

Sindrom_vlasti_webBiblioteka Machu Picchu novopokrenuta je biblioteka za SF u izdanju Novog kvadrata i Ogranka Matice hrvatske Bizovac (urednik Vjekoslav Đaniš), a čije je ime inspirirano klasičnim hrvatskim znanstvenofantastičnim stripom Machu Picchu Radovana Devlića.

***

Široj javnosti poznat ponajprije kao autor stripova i prvak novog vala u hrvatskom stripu – Novog kvadrata 1970-ih i 80-ih – kao autor stripova HuljiceĆiril i MetodHermann Gottesberg Machu Picchu, Radovan Devlić (1950-2000) posthumno se u ovoj knjizi, prvoj u Biblioteci Machu Picchu u nakladi Ogranka Matice hrvatske Bizovac i Mentora iz Zagreba, predstavlja kao pisac znanstvene fantastike.

Nije da je znanstvena fantastika bila nepoznanica Devliću – baš suprotno, njegov magnum opus, strip-serijal Machu Picchu (nedavno prvi put tiskan u jednoj knjizi, također u suradnji MH Bizovac i Mentora), vizualni je roman o distopijskom svijetu neke buduće Zemlje, nastao pod uzorima Enkija Bilala i Moebiusova Inkala. Novele iz zbirke Sindrom vlasti – djelomice također nedovršene, kao i Machu Picchu, Hermann Gottesberg i dobar dio Devlićeva opusa, budući da je on, kao profesionalni crtač, uvijek radio kad je bilo posla i mjesta za objavljivanje – u istom su tragu, nastale u distopijskom podžanru znanstvene fantastike, a opisuju svijet postapokaliptične budućnosti sličan, a opet različit – dakle komplementaran – svijetu Machu Picchua.

Kao što je Machu Picchu izlazio dok je bilo Stripoteke, tako je i Devlićeva znanstvenofantastična proza nastajala dok je bilo Siriusa. O literarnoj kvaliteti ne treba dvojiti – zaboravilo se, ali treba podcrtati: Devlić je uz Predraga Raosa jedini dvostruki dobitnik Nagrade SFERA do 1991, dok se ona dodjeljivala samo u jednoj kategoriji (priča i katkad roman) i za cijelu Jugoslaviju.

devlic

Te dvije nagrađene novele, “Hajka” i “Zatvor”, kao i novela “Glazbeni studio” te ovdje prvi put tiskana i dosad nepoznata novela” Žena” dokazuju nesumnjivu stvar – da je u jugoslavenskom razdoblju hrvatske znanstvene fantastike Devlić, uz Branka Belana i Predraga Raosa, njezin nesumnjivi literarni i stilski vrhunac. Ovo je knjiga novootkrivenog klasika domaće znanstvene fantastike. (Tomislav Šakić)

machu picchu tablaSADRŽAJ KNJIGE
Sindrom vlasti (Sirius 32, 1979)
Hajka (Sirius 55, 1981; Nagrada SFERA za najbolju jugoslavensku SF priču 1982) nagrada sfera logo
Žena (ranije neobjavljeno)
Glazbeni studio (Sirius 126, 1986)
Himna Ustrojstva (ranije neobjavljeno)
Zatvor (Sirius 153, 1989; Nagrada SFERA za najbolju jugoslavensku SF priču 1990) nagrada sfera logo
Podzemno sklonište (nedovršena pripovijetka)
Budalina pjesma (uvod u nedovršenu pripovijetku)
Pogovor Borisa Švela


S korica knjige

U kontekstu svojeg vremena pripovijesti Radovana Devlića bile su vrlo moderne i beskompromisne. Unatoč manjim nedosljednostima, univerzum je koncipiran vrlo konzistentno, a sukobljene strane nisu baš plošne. Antipodi ove dvije sile, kontrolor Lizu i otpadnik Kor, mogu u čitatelja pobuditi i simpatije i antipatije, čak i sućut.

Zapravo, upravo ova višedimenzionalnost – Ustrojstvo kao potencijalno benigni okvir za opstanak Čovječanstva, samo malo zahiren, odnosno otpadnici sa svojom primordijalnom pobunom koja progredira u vojnu osvajačku silu – tjeraju čitatelja na razmišljanja, sve do osnovnih postavki društva, odnosno mogućnosti kamo se društvo može razviti. A znanstvena fantastika je najbolja onda kad tjera na razmišljanje.

Koliko univerzum Devlićevih pripovijesti korespondira s njegovim magmim opusom, strip-serijalom Machu Picchu? Na izgled, vrlo tijesno. U Machu Picchu nalazimo jedan totalitarni sustav prema drugome: sljedbenike crnog, odnosno bijelog kruga, kao i otpadnike koji traže mir u vječnom ratu između dvije sukobljene strane kojemu nema kraja. Otpadnici lutaju međuprostorima između zaraćenih strana, tražeći konačno utočište, legendarni Machu Picchu, neke vrsti raja na zemlji, odnosno postapokaliptične Shangri La. K tome, unutarnje funkcioniranje (očito totalitarnih) glavnih zaraćenih strana u serijalu Machu Picchu i nije presudno. Zaraćene strane tek se ovlaš spominju kao “militaristi” i “antimilitaristi”, no evidentno je da među njima i nema bitnih razlika.

Upravo je istraživanja čitavog niza mogućnosti različitih od suštinski militantnih društava čini glavnu kvalitetu strip serijala Machu Picchu, kao i okosnicu fabule. Otpadnici ondje lutaju nizom oaza koje ne sudjeluju u beskrajnom ratu i nude viši ili niži stupanj uljuđenosti, kao i manja ili veća razočaranja. U pripovijestima toga nema: otpadnička pastorala jest u nekim aspektima i brutalnija od Ustrojstva, ali je beziznimno primitivna.

Zato su sličnosti stripovskog serijala i ciklusa pripovijesti možda malo nategnute. U pripovijestima se Ustrojstvu suprotstavlja manja ili više organizirana pobuna otpadnika, predvođena karizmatičnim Korom, koja sve više i više postaje svojevrsnom stihijom. Dakle, sukob je više jednostran, a mjesta za lutanje sve je manje. U nedovršenoj pripovijesti Podzemno sklonište vidimo progresiju otpadničke stihije, možda i nagovještaj kako će se otpadnici ustrojiti nalik svojem neprijatelju, što zapravo i ne bi bilo nelogično.

U pesimističnoj Devlićevoj viziji, takav ishod (uz možebitno povezivanje univerzuma pripovijesti i Machu Picchua) mogli bismo čak očekivati. Ukratko, Machu Picchu je priča o slobodi koja se traži u bijegu, u pripovijestima se sloboda nalazi u pobuni.

Možda bismo stoga mogli promatrati serijal Machu Picchu i ciklus pripovijesti kao komplementarne jedno drugome. Čini se da najbolje funkcioniraju kao dvije strane iste, prilično mračne vizije – ali ne nužno kao dio iste velike freske.

Ostaje velika šteta što je ciklus pripovijedaka ostao nedovršen; konačni odgovor o povezivanju s univerzumom Machu Picchua ne ćemo dobiti, a svatko je slobodan spekulirati na ovu temu koliko mu drago.

(iz pogovora Borisa Švela)

Recenzija Matka Vladanovića na stranicama Bookse

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s