Vesna Popović: Miran san do odredišta (2009)

VesnaPopovicCijenjena, široj javnosti nepoznata spisateljica fantastike Vesna Popović iz Rijeke preminula je 2006, nedugo nakon što je njezina novela bila uvrštena u antologiju Ad Astra. Stoga je ekipa okupljena oko antologije, Ubiqa i SFere – prije svega Aleksandar Žiljak i Boris Švel – osjetila potrebu da posthumno okupi njezine SF priče, kao što je napravila i s opusom Zvonimira Furtingera (priredio Aleksandar Žiljak, a tiskala SFera) i Radovana Devlića (priredio Boris Švel, a tiskala biblioteka Machu Picchu Matice hrvatske Bizovac). Vesninu knjigu priredio je Aleksandar Žiljak, a tiskana je u malenoj nakladi o trošku njezine obitelji. Knjigu distribuira SFera.

Osvrt Davora Šišovića u Glasu istre (31. 10. 2009): www.art-anima.com/v/470-vesna-popovic-miran-san-do-odredista

Prenosimo sa stranica SFere:

U listopadu 2009. objavljena je zbirka novela i drama izrazito nadarene riječke autorice znanstvene fantastike i članice Društva SFera, Vesne Popović: Miran san do odredišta (nakladnik: Digital Point tiskara d.o.o. Rijeka).

Vesna Popović (1953.- 2006.) bila je uvelike angažirana u znanstvenom radu (magistrirala je i doktorirala medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu), no to je nije spriječilo da uživa u svojoj velikoj ljubavi – književnosti.

Njezina prva novela “Igla” objavljena je 1979. godine u časopisu za znanstvenu fantastiku Sirius (33), nakon koje su uslijedile brojne druge priče, objavljivane također i u Futuri, Alefu i Plimi. Priča “Sindrom viteštva” (1980.) uvrštena je u antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele Ad Astra (2006., urednici Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak). Vesni su osim novela i pripovjedaka po formi odgovarale i drame te je napisala nekoliko radio-drama, među kojima su se “Igla” (1985.), “Sindrom viteštva” (1988.), “Suputnik” (1988.) i “Miran san do odredišta” (1994.) bavile temama znanstvene fantastike. “Rođaci” i “Suputnik” su napisane samo kao radio igre i emitirane su na Hrvatskom radiju.

Zbirka novela i drama Miran san do odredišta tiskana je u 160 primjeraka uz veliku pomoć Aleksandra Žiljka (SF pisca, ilustratora i urednika hrvatskog književnog časopisa za znanstvenu fantatiku Ubiq), Borisa Švela (SF pisca te urednika SFerinog glasila Parsek) i Jaminke Maržić – Kazazi, a primjerci, koji nisu na prodaju, poklonjeni su Društvu za znanstvenu fantastiku SFera, SF društvima 3. Zmaj u Rijeci i Albus u Pazinu te gradskim knjižnicama u Rijeci i Zagrebu.

Zahvaljujemo se na ovom lijepom i vrijednom poklonu Vesninim roditeljima, Bratislavi i Žarku Popović, koji su objavljivanjem zbirke ispunili Vesninu želju.