Uvodnik 25. broju

Evo nas u 25. broju Ubiqa, još jednom jubilarnom. Ubiq – na čije su oblikovanje davne 2007. godine, nakon uspjeha antologije hrvatske znanstvenofantastične novele Ad astra, uz naše književne časopise utjecali i neki europski “nacionalni” SF časopisi, poput njemačke Nove (još živa) i talijanskog Futuro Europa (s pedigreom još iz 1980-ih, ali u međuvremenu ugašen nakon 50. broja) – pokazao se prilično žilavom životinjkom. Pljujući u lice krizi, u inat ne baš pretjeranom zanimanju šire javnosti za književnost kojom se bavimo (zapravo, za književnost općenito), unatoč čak i povremenim poteškoćama da nađemo dovoljno materijala za ispuniti 360-400 kartica, mi smo ipak ovdje. U vašim rukama, drage čitateljice i čitatelji. Po 25. put. Smatramo kako to baš i nije mala stvar u ovim našim zanimljivim vremenima, u kojima smo prokleti živjeti.

Čini se kako su se sadržaji omladinskih distopijskih i fantastičnih romana prelili iz knjiga u stvarnost. Kako je to u veljači tvitao pisac Patrick S. Tomlinson, povodom reakcija na masovne prosvjede učenika nakon niza pokolja u američkim školama: “Gledali ste generaciju kako raste hraneći se Harry Potterom, Igrama gladi i Marvelovim filmovima, oduzeli ste im nadu, poslove, budućnost, potom ste podržali najstripovskijeg superzlikovca u povijesti kao Predsjednika, pa ste sad šokirani što djeca uzvraćaju udarac?” Mladi su konačno shvatili kako su oni ti koji će ispaštati grijehe prethodnih generacija. Pa su prosvjedi, isprva protiv ludila proizvođača oružja, a onda, na poticaj Grete Thunberg, protiv ludila fosilnih lobija i njihovih političkih trabanata, postali redoviti tjedni podsjetnik trenutnim vlastodršcima da je njihovo vrijeme na izmaku. Švedska tinejdžerka i milijuni mladih na ulicama diljem cijelog svijeta taknuli su u financijske interese, pa ne treba čuditi ni žestina odgovora, u kojima se osobnim napadima želi sasvim istisnuti suštinu problema: višedesetljetno svjesno zanemarivanje globalnog zatopljenja, izazvanog sagorijevanjem fosilnih goriva, koje je čovječanstvo, kao i sav živi svijet na Zemlji, dovelo na rub opstanka. Svjedočimo pobuni mladosti protiv utvrđenih moćnika. Kao u svakom pravom SF romanu, na kocki je sudbina ljudskog roda. I kako će sve završiti? Znanstvena fantastika može promišljati budućnost, ali ipak nema kristalnu kuglu. Pa ni konačni ishod previranja što su već načela  temelje kapitalističkoga poretka ne možemo sa sigurnošću predvidjeti. Ali ipak moramo primijetiti kako su u mnogim SF i fantasy narativima diktature pale, galaktički imperatori svrgnuti, zli čarobnjaci poraženi, a mlade junakinje i junaci s blasterima/mačevima/čarobnim štapićima u rukama uspjeli su se izboriti za bolju sutrašnjicu. Da izvrnemo, u skladu s novim radom Darka Suvina koji donosimo u ovom broju, Orwellovu sliku: čizma što gazi ljudsko lice ipak to ne može činiti zauvijek. Nove generacije to su, izgleda, shvatile. Traže novi, drugačiji svijet. Sigurniji, ekološki čišći, pravedniji, svijet u kome ima budućnosti. Zaslužuju podršku. Sve drugo je zločinačka izdaja.

thumbnailA slobodni svijet, jer o tome se u konačnici radi, znači i svijet oslobođen stega lažnog morala i licemjerstva. Možda kao neki prilog tome treba shvatiti i više novela u ovome broju Ubiqa što sasvim otvoreno tematiziraju seks. Je li to reakcija na ovogodišnju zbirku povodom konvencije Marsonikon u Slavonskom Brodu, ili znak novih vjetrova u fantastičnoj prozi na ovim prostorima, ostaje za vidjeti. Uz niz provokativnih novela, tu je i pet teorijskih tekstova. Od već spomenutog rada profesora Suvina o Orwellovoj 1984, preko teksta Aleksandre Wojtaszek o distopiji i kolonijalizmu, crtice Milene Benini o drevnoj bajci o Ljepotici i zvijeri, do kratkog prikaza stanja u znanstvenoj fantastici u Jugoslaviji iz pera Dinka Kreha i drugog dijela sabranih kritičkih osvrta Matka Vladanovića na najvažnije hrvatske naslove znanstvene fantastike u zadnjih deset godina, vjerujemo da i u ovom, jubilarnom broju donosimo dovoljno zanimljivoga štiva.

Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak, listopada 2019.