Upute za slanje rukopisa

06Ubiq je u neprestanoj potrazi za kratkim pričama, novelama, teorijskim tekstovima, bibliografskim prilozima, člancima, esejima i recenzijama. Tiskamo prozu i kritičke priloge napisane na hrvatskom, srpskom, bosanskom i crnogorskom jeziku (dakle svim suvremenim standardnim jezicima proizašlima iz štokavskoga pluricentričnog govora:)

Ubiq izlazi dvaput godišnje, za SFeraKon i za Interliber, tj. u travnju i u studenome. To znači da u načelu imamo stalne rokove u kojima zaprimamo rukopise za sljedeći broj: 1. II. te 1. VIII. u godini (materijali koji stignu nakon tih datuma čekaju idući broj).

Naravno, to pretpostavlja da je urednički i suradnički rad u Ubiqu kontinuiran, odnosno da priloge možete poslati u bilo kojem trenutku.

KONTAKT
ubiq.tekstovi(at)gmail.com

UPUTE ZA PREDAJU TEKSTOVA

Svi tekstovi šalju se u obliku privitka (attachment) na adresu ubiq.tekstovi(at)gmail.com – molimo Vas da u naslovu poruke naznačite ZA UBIQ.

Pripovijetke bi trebale biti duljine od 10-ak do otprilike 50 kartica. Rado ćemo čitati i dulje (no ne romane), ali rijetko kraće. Teorijski bi tekstovi trebali biti sličnih raspona.

Molimo Vas da tekstove šaljete kao Wordovu datoteku 99-2004 (doc, rtf, ali ne .docx niti .odt, niti pdf).

Tekstovi trebaju biti formatirani kao klasična novinska kartica: poravnane desne i lijeve margine; odlomci odvojeni praznim retkom, bez uvlačenja prvog retka; font Times New Roman, 12 točaka, jedan i pol redak razmaka među recima, margine podešene na 2,54 cm.

PROZA:
Ubiq je časopis za književnu fantastiku, otvoren za sve vrste fantastične književnosti – dakle izvan onoga sto se smatra žanrovima SF/fantasy/horor – tj. tzv. spekulativne fikcije – kao i svi ti oblici (fantasy, nadnaravni horor, tzv. literarna fantastika, military SF, space opera, hard SF, alternativna povijest, paralelni svjetovi, cyberpunk, steampunk, postljudski i singularity SF, prizemni SF itd.).

Ne objavljujemo materijal inspiriran ili vezan uz franšizirane svemire, serije i/ili role-playing i bilo kakve druge igre sa zaštićenim autorskim pravima (tzv. fan-fiction).

ESEJI I TEORIJA
Tražimo i eseje i akademske radove o teoriji spekulativne književnosti, o hrvatskoj i regionalnoj fantastici, biografske tekstove, prikaze raznih nacionalnih scena (povijest, najznačajniji ljudi, sadašnje stanje itd).

Kao referencu najbolje je prelistati dosadašnje brojeve Ubiqa.

Način citiranja i referiranja provodi se prema Pravopisu Matice hrvatske iz 2007.

POEZIJA

Ubiq također prima i poeziju sa znanstvenofantastičnim motivima.

NAČIN RADA:
Kako Ubiq izlazi dvaput godišnje, to znači da ćete konačnu potvrdu je li vam tekst prihvaćen i u kojemu broju čekati relativno dugo, barem pola godine. Ono što ćete dobiti odmah je odgovor na e-mail kojim ste poslali svoj tekst, tako da znate da je tekst zaprimljen i da je na razmatranju.

HONORIRANJE
Nažalost zasad nismo u mogućnosti honorirati svoje suradnike. Od drugoga broja dobili smo potporu Ministarstva kulture koja je dovoljna za tiskanje i dizajn časopisa.

Cilj nam je s vremenom to promijeniti i honorirati autore priča, jer je to dodatni korak u profesionalizaciji hrvatskoga SF pisanja koja je glavna misija Ubiqa.

NAPOMENA O JEZIKU:
Ubiq objavljuje književne radove i kritičke priloge na hrvatskom jeziku, ali i na srpskom, bosanskom i crnogorskom jeziku (uz naravno, diskrecijsko pravo da uredništvo odluči koje ih teme, s obzirom da je posrijedi hrvatski časopis, zanimaju), te, naravno, prijevode sa stranih jezika na hrvatski jezik.

U Ubiqu se provodi blaga jezična korektura/lektura. To znači da ćemo ispraviti ije/je/e/i ili č/ć, ali nećemo mijenjati “internacionalan” u “međunarodan” ili “stepenište” u “stubište”. Preporučujemo konzultaciju Enciklopedijskog rječnika hrvatskog jezika te Pravopisa MH iz 2007. godine.

Molimo autore iz susjednih zemalja da nam pošalju tekstove koji su lektorirani na njihove standarde; mi ćemo provesti samo korekturu. Također molimo da se strana (napose engleska) imena pišu izvorno, a ne fonetski.

(ažurirano 30. X. 2018)

Komentiraj